FISHING

DENIZ BALIKLARI

gh_head_flowers[1].jpeg (3604 bytes) TÜRKİYEDE BULUNAN
TÜM BALIK TÜRLERİ
ANA SAYFA TATLISU BALIKLARI INDEX DENIZ BALIKLARI INDEX

AY BALIĞI (Mola mola)

AYBALIGIL.jpg (3031 bytes) Pervane balığı da denir. Okyanuslar ve Akdenizin açıklarında uzun göçler yapmadan, bazan derinlerde, bazanda su yüzeyinde yan yatarak dolaşır. İyi yüzemeyen, hareketsiz bir balıktır. Deniz anaları, Ahtapot, Mürekkep balığı ve diğer balıklarla beslenir. 2.5-3 m. boydan 1500 kg. ağırlığa erişip 20-25 yıl yaşayabilir. Bahardan yaz sonlarına kadar 300 milyona varan yumurta döker. Bu yumurtaların çoğu diğer balıklara yem olur. Eti lezzetsiz ve kötü kokulu olduğu için makbul bir balık değildir.

AKYA (Lichia amia)

AKYAL.jpg (4715 bytes) Kuzu, Çıplak, Leka ve iskender balığı olarakta anılır. Genelde 50-100 cm. ençok 180 cm. ve 60 kg. ağırlıkta olabilir. Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenerek dipte kıyılara yakın küçük sürüler halinde dolaşır. Canavar balıklardandır, çevresindeki balıkları yok edercesine yer. Geçmişte çok avlanılması nedeniyle neslinin tükenme tehlikesi vardır. Korunması gerekir.

BAKALYARO (Merlangius merlangus)

BALKOYORAL.jpg (4708 bytes) Mezgit ve Gelincikle aynı türdendir. Karadeniz'de yaygın, Ege'de az bulunur. Genelde 15-20., ençok 45-50 cm. boyunda olur. Sahillerin 3-4 m.'ye kadar derinliklerindeki sığların kumlu, çakıllı ve yosunlu diplerinde fazla göçler yapmadan yaşar. Balık yumurtaları, küçük balıklar ve karides gibi canlılarla beslenir. Üremelerini Şubat-Mayıs arasında sahillere yakında yapar. Mezgitle eş, beyaz ve lezzetli etiyle ekonomik değeri yüksektir.

BARBUNYA (Mullus barbatus)

BARBUNYAL.jpg (6019 bytes) Sıcak ve ılık denizlerin kumlu, çamurlu sahillerinde 300 m.'ye varan derinliklerinde sürüler halinde yaşar.  12-15 cm.'den en çok 40 cm. kadar büyür. Suyun ısı şartlarında derinlerden sahile mevsimsel göçler yapar. 10 yıl yaşayabilir. Nisan-Haziran arası 15-100.000 yumurta döker. Etinin lezzeti ve bol avanılmasıyla ekonomik değeri yüksektir

BERBER BALIĞI ( Anthias anthias )

BERBERL.jpg (4669 bytes) Hani ailesinden bir balıktır. Sıcak ve ılıman denizlerin kayalık, çakıl ve bazan çamurlu bölgelerinde ve 50-300 m derinliklerde yaşayan Berber Balığı 25 cm uzunluğa erişebilir. Az bulunduğu için fazla ekonomik değeri yoktur. Denizlere renk ve güzellik verir. Üremeleri diğer Hani cinsi balıklar gibidir.