FISHING

DENIZ BALIKLARI

gh_head_flowers[1].jpeg (3604 bytes) TÜRKİYEDE BULUNAN
TÜM BALIK TÜRLERİ
ANA SAYFA TATLISU BALIKLARI INDEX DENIZ BALIKLARI INDEX

ÇİTARİ (Boops salpa)

CITARIL.jpg (5831 bytes) Karagöz ailesinden bir balıktır. Sarpan balığı da denir. Boyları 45 cm. olabilir. Görüntüsü çok güzel fakat eti lezzetsizdir. Bu nedenle fazla ekonomik değer taşımaz. Marmara, Ege ve Akdenizde bol, Karadeniz'de seyrek rastlanır. Yaşam karakteri ve üremeleri Karagöz cinsi balıklarda olduğu gibidir.

ÇİZGİLİ MERCAN (Uthognathus mormynıs)

CIZGILIMERCANL.jpg (6004 bytes) Mırmır balığı da denir. Mercana göre vücudu daha uzundur. Genellikle Akdenizde bulunur ve ençok 30 cm.'e büyür. Sığ suların bitkilerle örtülü taşlık, kayalık, kumluk bölgelerinde yaşar. Acısu bölgelerine de girer. Biyolojik yaşamı Karagöz/Mercan gibidir. Etinin lezzetli olmasma rağmen az bulunan ve sadece taze tüketilen bir balıktır.

ÇİZGİLİ ORKİNOS (Katsowonus pelamis)

CIZGILIORKL.jpg (4625 bytes) Karadeniz, Marmara ve kuzey Egeye kadar sularımızda rastlanan Orkinos türlerinden biridir. Boyu ortalama 60-100 cm. olur. Yemlendiği balık sürülerini önüne katarak Karadenize çıkar ve orada sular ısınınca üreme yapar. Bu gidiş-gelişler Karadeniz ve Marmaradaki yerli balıkların doğal dengesini oluşturur. Etinin insan gıdası olarak çeşitli değerlendirilmesi ve avcılık yönüyle aşrı tüketimi hem Orkinos türünü hem de onunla akım sağlayan diğer balık türlerini tehlikeli olarak etkilemektedir.

DENİZ ALASI (Salmo trutta Iabrax)

DENIZALASIL.jpg (5194 bytes) Karadeniz Alabalığı, Som balığı olarak da tanınır. Solmon balığı ile hem akrabalığı, hem de benzerliği vardır. Bir türü de Akdenizde yaşar. Genelde 50-80 cm. boy ve 3-7 kg. ağırlıktan, ençok 100 cm. ve 25 kg.'a erişenlerine rastlanır. Ömrünün bir kısmını denizde geçirdikten sonra üremek için nehirlere girer. Ağırlığına oranla 2000-16.000 yumurta döker. Kuvvetli çenesi olan yırtıcı bir balıktır. Küçük balıklar ve kabuklularla beslenir. Eti çok lezzetli olduğu gibi, yumurtasından da kırmızı havyar elde edilir. Ekonomik değeri çok yüksektir.

DİKENLİ KIRLANGIÇ (Aspitriglıa cuculus)

DIKENLIKIRLANGICL.jpg (5497 bytes) Kırlangıç ailesinin bir türüdür. Sırt ön yüzgeçlerinin sivri ve uzunluğu, yan taraflanndaki sert kabuklarıyla kırlangıçtan ayrılır. Ege, Akdeniz ve Marmarada bulunur. Karadenizde rastlanmaz. En çok 45 cm. boyda olur. Denizlerimizde sayısı Kırlangıçdan daha azdır. Genelde 30 m. derinlikde durgun sularda, sırasında 100-250 m. derinliğe inerek yaşar. Eti lezzetlli ve yararlıdır. Ekonomik değeri vardır.