FISHING

DENIZ BALIKLARI

gh_head_flowers[1].jpeg (3604 bytes) TÜRKİYEDE BULUNAN
TÜM BALIK TÜRLERI
ANA SAYFA TATLISU BALIKLARI INDEX DENIZ BALIKLARI INDEX

İSTAVRİT (Trachurus trachurus)

ISTAVRITL.jpg (4882 bytes) Denizlerimizde Sarıkanat İstavrit (Akdeniz) ve Karagöz istavrit (Karadeniz-Marmara) olarak iki türü yaşar. Boylan Karagöz'de 15-25 cm., ençok 30 cm., Sarıkanat'ta ise 30-50 cm. olur. Küçüklerine Kraça denir. Gezici balıklardır. Hamsi, Çaça, Çamuka gibi küçük balıkların yavrulanyla beslenir. Mayıs-Ağustos arası sürüler halinde ürer. Lezzetli eti, çeşitli yemekleri ve bol avlanmasıyla ekonomik değeri en yüksek balıklardandır.

İSTRONGİLOS (Spicara smaris)

ISTRONGILOSL.jpg (5684 bytes) Bütün denizlerimizde ve denizlerin nehirle karışımı acısu bölgelerinde yaşar. İzmaritle aynı ailedendir. Erkekleri 13-16, dişileri 15-20 cm. boy ve 50-100 gr. ağırlıkda olur. Suların ısısına göre açıkdenizle kıyılar arasında gidip, gelirler. Nisan-Mayıs, bazan da Temmuza kadar üreyip 40-60.000 yumurta döker. Planktonlar, küçük hayvanlar ve deniz bitkileriyle beslenir. Eti lezzetlidir, bol bulunduğu için ekonomik değeri vardır.

İZMARİT (Maena smans)

IZMARITL.jpg (6068 bytes) Denizlerimizin yerli balıklarındandır. Küçüklerine Kancur, büyüklerine Kanal İzmariti denir. Boyu ortalama 15 cm., dişileri daha küçük olur. Hareketli ve kurnazdır. Yaz aylarıda sahillere kadar sokulur. Üst, ön dikenleri tehlikelidir. Batar ve yara yapar. 10-12 yıl yaşayabilir. Erkekleri 3, dişileri 2 yaşında olgunlaşıp 60-70.000 yumurta verir. Balık yumurtaları, yavruları ve yosunlarla beslenir. Eti beyaz ve lezzetlidir. Bol tüketilir.

LAHOZ/GİRİDA (Epinephelus aeneus)

LAHOZL.jpg (5369 bytes) Ege ve bilhassa Akdenizde yaygın bulunan, boyları 1 m. olabilen bir Hani türüdür. Fazla derinlere gitmeden kayalık, taşlık veya çakıllı alanlarda yaşar. Oldukça yırtıcı, etçil bir balıktır. İrili ufaklı her türlü kabuklular, omurgasızlar ve küçük balıklarla beslenir. Mayıs-Haziran arasında üreme yapar. Akdenizin eti çok lezzetlli, şöhretli balıklarındandır. Ancak ekonomik değeri bölgeseldir.

LEKELİ MERCAN (Pagellus bogaraveo)

LEKELIMERCANL.jpg (5691 bytes) Mandagöz Mercan'da denir. Ege ve Akdenizde yaygındır. 100-300 m.'ye varan derinliklerde sahile yakın kabuklular, omurgasızlar ve sualtı bitkileriyle beslenerek yaşar. Boyu 30-50 cm. olabilir. Hermafrodit bir balıktır. Hem erkeklik, hem de dişilik karakteri gösterir. Suların ısısına bağlı olarak bahar aylarında üreme yapar. Eti beyaz gevrek ve lezzetlidir. Ekonomik değeri yüksektir.