FISHING

DENIZ BALIKLARI

gh_head_flowers[1].jpeg (3604 bytes) TÜRKİYEDE BULUNAN
TÜM BALIK TÜRLERI
ANA SAYFA TATLISU BALIKLARI INDEX DENIZ BALIKLARI INDEX

KELER (Squatina sguatina)

KELERL.jpg (3159 bytes) Köpek balığı ailesindendir. Sıcak ve ılıman denizlerin 5-100 m. derinlerinde sahil yakınlannda veya 70-400 m. açıklarında, kumlu çamurlu alanlarda fazla göç etmeden yaşar. Boyu 2 m. 'ye ulaşabilir. Büyük ağzıyla dipteki ölü veya diri balıklan, omurgasızlarla sürü halindeki balıkları yutarcasına yiyerek beslenir. Bahar sonu yaz aylarında dişiler gruplar oluşturarak sahillere yakınlarda döllenir. 18-20 ay sonra tek başlarına 10-18 arası canlı yavru doğurur. Yüzgeçlerinin eti yenebilir, karaciğerinden yağ ve vitamin elde edilir.

KIKLA LAPİN (Labrus berggylta)

KIKLALAPINL.jpg (6698 bytes) Ilık ve sıcak denizlerimizin yosun ve bitkilerle kaplı taşlıkların 2-30 m. derinlerinde yaşar. Dişi ve erkekleri arasında boy ve renk farkları görülür. Boyları 30-40, en çok 60 cm. (dişilerde) olabilir. Yumuşakçalar ve kabuklularla besinlenir. Dişleri çok kuvvetlidir. Üremeye yakın erkekleri deniz bitkileriyle dişiye yuva hazırlar. Mayıs-Ağustos arasında da yumurta verir. Eti lezzetlidir. Aynca Sportif avcılığı değerlidir.

KIRLANGIÇ (Trigüa lucema)

KIRLANGICL.jpg (5917 bytes) Ege, Akdeniz ve Marmara'nın fazla göç etmeyen, yerli balığıdır. Kısmen Karadenizde rastlanır. Ilık denizlerin sahil yakınlarında 5-300 m. derinliklerin diplerinde çiftler halinde yaşar. Küçüklerine Derviş balığı da denir. Ortalama 25-50 cm. olur. 80 cm. ve 6-8 kg. olanlarına rastlanır. 15-20 yıllık yaşamı vardır. 3 yaşında olgunlaşıp sahillerden uzakta üremelerini yapar. Küçük kabuklular, yumuşakçalar, deniz bitkileri ve böceklerle beslenir. Etinin lezzet ve yaran, her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir. Diğer Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde de bol tüketilir.

KIRMA MERCAN (Pagellus aceme)

KIRMA-MERCANL.jpg (5902 bytes) Mercan ailesindendir. 0-400 m. bazanda 700 m. derinliklere inebilmektedir. Yaşam çevresi taşlık, kayalık ve dibe yakın yerlerdir. Boyları 35-40 cm.'ye ulaşabilir. Eti beyaz, gevrek, ve lezzetlidir. Marmara, Çanakkale Boğazı ve Ege'de bolca bulunur. Ekonomik değeri yüksektir. Denizlerdeki ısıya göre ilkbahardan başlayarak Ağustos'a kadar üremeleri sürer. Etçil balık olan Mercanlar çeşitli küçük balıklar, kabuklular ve omurgasızlarla besinlenir.

KOLYOZ (Scomber japonicus)

KOLYOZL.jpg (4504 bytes) Bütün denizlerimizde bulunmakla beraber daha çok Marmara balığı sayılır. Uskumruya çok benzer fakat ayrı bir türdür. B.Okyanusta da sürüler halinde yaşar. Küçük balıklar, yavrulan ve planktonlarla beslenir. 2-3 yaşmda olgunlaşan dişileri Temmuz-Ağustos arası 300-400.000 yumurtasım denize bırakır. Eti uskumru kadar lezzetli olmamakla beraber, taze-kuru-tuzlu olarak bol tüketilen bir balıktır.