FISHING

DENIZ BALIKLARI

gh_head_flowers[1].jpeg (3604 bytes) TÜRKİYEDE BULUNAN
TÜM BALIK TÜRLERI
ANA SAYFA TATLISU BALIKLARI INDEX DENIZ BALIKLARI INDEX

LEVREK (Dicentrarhus labrax)

LEVREKL.jpg (4997 bytes) Denizlerimizde ve denizlerin nehirlerle karıştığı acısu bölgelerinde yaşar. Hani ailesindendir. Fazla gezici olmayan Levrek yerli balıklardan sayılır. Gençken grublar halinde sonraları tek başına yaşar. Yaşam ortamı karanlık ve kuytu yerlerdir. Bu nedenle gemi batıkları veya kaya oyuklarında yuvalanır. Yakl.20 yıllık yaşamı olabilen Levrek ortalama 50-60 cm.'den 1 m. boy ve 10-12 kg. ağırlığa erişebilir. 40 cm. den küçüklerine ispendek denir. Küçük yavru balıklarla beslenir. Ocak-Mart arasında 500.000-2.000.000 yumurta dökerek yüksek bir üreme gösterir. Eti en lezzetli balıklarrın başında gelir. Bu nedenlerle ekonomik değeri çok yüksektir.

LİPSOZ (Scorpaena scrofa)

LIPSOSL.jpg (6483 bytes) 50-60 cm.'ye ve 4-5 kg.'a kadar büyüyebilen Lip-soz balıklan sıcak ve ılık denizlerimizin sahil kıyılarından 1000 m.'ye kadar inen derinliklerde, bitkilerle örtülü taşlık, çakıllı ve kumlu düzeylerde yaşar. Özellikle Marmara ve Ege'de çok rastanır. Eti çok lezzetli ve yararlıdır. Et yiyen bir balık olan Lipsoz ilkbahar aylarında ürer. Yaklaşık 3000 yumurta döker. Dikenleri çok zehirlidir.

LÜFER (Pomatomus saltator)

LUFERL.jpg (4993 bytes) Gezici balıklardan olan Lüfer Karadeniz'le Ege denizi arasında dolaşır, büyümesinin aşamalan içinde değişik isimler alır. Buna göre boyları, 10 cm.ye kadar olanlar Defneyaprağı, 15-18 cm.'ye kadar olanlar çinakop, 18-25 cm.'ye kadar olanlar Sankanat 28-35 cm. 'ye kadar olanlar Lüfer, 35 cm.'den fazla olanları da Kofana diye adlandırılır. Seyrek olarak Kofanalann 60 cm. 'yi aştığı, hatta 1 m. ye ulaştığı görülmüştür. Lüfer sonbahar-kış aylarında en lezzetli ve olgun devrini yaşar. Yaz ortalarından sonbahara kadar da kışlamaya geçerler. Ilık suların 10-200 m. derinlikderinde yaşar. Üremeleri bahar sonu ile yaz başıdır. Kademeli olarak 60-80.000 yumurta verir. Bol verimliliği ve etinin lezzetiyle ekonomik değeri çok yüksektir.

MALTA PALAMUDU (Naucrates ductor)

MALTAPALAMUDL.jpg (5080 bytes) Eskiden gemilerin altlarında, genelde köpek balıklarına eşlik ederek yüzen, bu nedenle Pilot Balığı da denen çevik hareketli bir balıktır. Ortalama 40 cm. boyda olur. Sıcak ve ılıman denizleri sever, yosunlar, deniz kurtları, kabuklular ve bilhassa köpek balıklarından arta kalanlarla besinlenir. Sonbaharla kış ayları arasında üreme yapar. Etinin gıda değeri yoktur.

MAVİ-KEFAL (Chelon labrosus)

MAVIKEFALL.jpg (5056 bytes) Kefal, denizlerimizin sıcak ve ılık bölgelerinde, kıyılara yakın, denizle ilişkili nehir ağızlarında ayrıca içsularda ve sürüler halinde yaşayan bir balık türüdür. Denizlerimizde Haskefal, Altınbaşkefal, Topbaşkefal, Mavri Kefal, Dudaklı Kefal gibi çeşidi türleri vardır.