FISHING

DENIZ BALIKLARI

gh_head_flowers[1].jpeg (3604 bytes) TÜRKİYEDE BULUNAN
TÜM BALIK TÜRLERI
ANA SAYFA TATLISU BALIKLARI INDEX DENIZ BALIKLARI INDEX

SARDALYA (Sardine pilchardus)

SARDALYAL.jpg (4024 bytes) Sürü halinde yazın orta, kışın derin sularda yaşayan gezici balıklardır. Eskiden deniz üstünün ateş aydınlatmasıyla avcılığından ötürü Ateş Balığı diye de tanınır. Boyları ortalama 15 en çok 20-22 cm. olur. Deniz içinde henüz yumurtadan çıkmış balık yavruları ve planktonları yiyerek besinlenir. Karadeniz, Marmara, Çanakkale Boğazı bölgesi ve Kuzey Ege'de bol bulunur. Etinin lezzeti ve çeşitli kullanım alanıyla ekonomik değeri çok yüksektir. Üremeleri Nisan'dan Eylül'e kadar geniş bir devrede ve çok kerelerde olur. Yaklaşık 20.000 yumurta verir.

SARIAĞIZ (Argyrosomus regius)

SARIAGIZL.jpg (4956 bytes) Sıcak ve ılık denizlerde 100-150 m. derinliklerin taşlık, mercan, kayalık bölgelerinde yaşar. Etçil bir balıkdır. Kendinden küçük ne bulursa yer. Ortalama boyu, 50-60 ençok 2 m. ve 75 kgr. olanlarına da rastlanır. Etinin lezzet ve verimliliği ile bolca avlanılmasından dolayı ekonomik değeri yüksektir. Fazla gezici bir balık değildir. Denizin ısı şartlarına göre bahar ortalarından Ağustos'a kadar üremelerini sürdürürler.

SARIGÖZ (Spondyliosoma cantharus)

SARIGOZL.jpg (6090 bytes) Sparidae ailesinden bir balıktır. Boyları 50 cm. olabilir. Anatomisi Karagöze benzer. Ilık sahil bölgelerinde ve bunların uzantısı ılıman denizlerde yaşar. Karadeniz'de az bulunur. Yaşam çevresi kayalık ve kuytu yerlerdir. Başlıca besinleri küçük kabuklular, deniz solcanları ve özellikle karidesdir. Etleri de Karagöz ve Mercan gibi beyaz, gevrek ve lezzetlidir. Üremeleri erken ilkbahar aylarından başlayarak yaz sonuna kadar devam eder.

SARIKUYRUK (Seriola dumerili)

SARIKUYRUKL.jpg (4694 bytes) Akdeniz'de yaşayan, genelde 30-50 cm., ençok 100 cm. olabilen İstavrit türünden bir balıktır. Diğer ülkelerde 150-200 cm. olanlarına rastlanır. Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıkları avlayarak beslendiği kayalık sahillerde küçük sürüler halinde yaşar. Üreme devresi bahardan yaz sonuna kadardır. Eti lezzetlidir. Japonya'da bol miktarda üretimi yapılır.

SİNAĞRİT (Dentex dentex)

SINAGRITL.jpg (6490 bytes) Karagöz ailesinden olan Sinağrit Ege ve Akdeniz'in sert, hareketli ve kuvvetli bir balığıdır. 1-1.5 m. boy ve 10-15 kg. ağırlığa büyüyebilir. Kabuklular, yumuşakçalar ve özellikle Mürekkep balığı ile beslenir. Kuvvetli çenesiyle bir istakozu rahatça kırıp, yiyebilir. Yazın kıyıların taşlık, kayalık bölümlerinde, kışında 300 m.'ye varan derinlerde küçük sürüler halinde yaşar. İlkbahar aylarında üreme yapar. Etinin lezzeti ve ender avlanmasıyla çok kıymetli bir balıktır. Olta avcılığı da amatörler için değerlidir.