FISHING

TATLI SU BALIKLARI

gh_head_flowers[1].jpeg (3604 bytes) TÜRKİYEDE BULUNAN
TÜM BALIK TÜRLERİ
ANA SAYFA TATLISU BALIKLARI INDEX DENIZ BALIKLARI INDEX

ACIBALIK (Rhodeus seiceus amarus)

ACIBALIKL.jpg (5032 bytes) Trakya, Marmara ve Karadeniz'de ağır akışlı akarsular veya göllerde yaşar. Bitkiler ve küçük hayvancıklarla beslenir. Ortalama 5-6, ençok 9 cm.e büyür.Üreme devresi Nisan-Haziran arasıdır. Dişisi uzun hortumuyla yumurtalarını bir midyenin-içine ustaca bırakır.Erkek de spermlerini midyenin açılıp, kapanarak emdiği suya bırakarak yumurtaları döller.2-3 haftada olgunlaşan yavrular midyeyi terk eder. Böylece küçük cüsselerine rağmen emniyetli üremenin ilginç doğa olayı tamamlanır.

AFANGUS (Aphanius fasciatus)

AFANGUSL.jpg (4181 bytes) Ege ve Akdeniz'in sahillerine akan içsularda yaşar. Çeşitli türleri ülkemizde yaygındır. Nehirlerin yavaş akıntılı veya durgun bölümlerinde yuvalanır. Boyları 5-6 cm. olur. Acı ve tuzlu sulara da uyum gösterir. Kabuklular ve bilhassa su yüzeyindeki sinek-böcek larvalarıyla beslenir. Bahar aylarında üremelerini yapıp, yumurtalarını su bitkilerinin üzerine bırakır. Akvaryum balığı olarak da yetiştirilir.

ANKARA ÇAMURBALIĞI (Neomacheilus angorae)

ANKARA-CAMURL.jpg (4237 bytes) Orta ve doğu Anadolu'nun göl ve akarsuları çamurlu, kumlu ve sazlı zeminlerinde yayılış gösterir. Zeminlerde emdiği çamurlardan küçük hayvanlar, böcekler ve larvaları seçerek beslenir. İsmi de ordan gelir. 6-7 cm.'e büyüyebilir. Çok sığ suların yüksek ısısına dayanabilir. Mayıs-Haziran arasında yapışkan yumurtalarını kıyılann kumluk ve çakıllarına bırakır. Doğa dengesini korur.

AYNALI SAZAN (Cypnnus carpio)

AYNALISAZANL.jpg (4984 bytes) Pullu Sazan'ın Çıplak-Çizgili ve Aynalı Sazan olarak adlandırılan yan türlerinin üretime en elverişli olanıdır. Kolay ürediği için çeşitli yörelerde ve bilhassa baraj göllerinde üretimi yapılmaktadır. Yaşam öyküsü Pullu Sazan gibidir. Ekonomik değeri çok yüksektir. Çeşidi ülkelerde yılda 200.000 ton Sazan üretimi yapılmaktadır.

BIYIKLI BALIK (Barbus barbus)

BIYIKLI-BALIKL.jpg (4470 bytes) Genelde 30-50 cm. uzunlukta ve 0.5-2 kg., en çok 3 kg. ağırlıkta olur. Büyüklerine seyrek rastlanır. Oksijeni bol, hızlı akan nehirlerin berrak kum tabanlı bölümlerinde yaşar. Ülkemizin çeşitli yörelerinde türleri bulunur. Mayıs-Haziran arasında üreme yapar ve 5000-30.000 yumurta döker. Bu devresinde yumurtaları zehirlidir. Eti fazla değerli olmamakla beraber avcılığı yönünden değerli bir balıktır.