FISHING

TATLI SU BALIKLARI

gh_head_flowers[1].jpeg (3604 bytes) TÜRKIYEDE BULUNAN
TÜM BALIK TÜRLERI
ANA SAYFA TATLISU BALIKLARI INDEX DENIZ BALIKLARI INDEX

GÖL ALABALIĞI (Salmo trutta lacustris)

GOL-ALASIL.jpg (3906 bytes) Kuzey batı Anadolu, Abant ve 7 Göller bölgesinde yayılış gösterir. Çeşitli türleri vardır. Türüne göre renk, boy ve beslenme farklılıkları gösterir. Genelde temiz, bol oksijenli soğuk sularda fazla gezinmeden planktonlar, dip hayvanlan ve küçük balıklarla beslenerek yaşar. Boyları ortalama 25-40, yabanlarında 60-70 cm. olabilir. Eylül-Ocak arasında üreme yapar. Yumurtalarını dipteki çakıllara yapıştırır. Üretimi yapılmaz. Eti çok lezzetli, ekonomik değeri bölgeseldir.

GÖRDEK (Ruülus rubilio)

GORDEKL.jpg (4219 bytes) Kızılgöz ailesindendir. Kuzey Ege, Marmara ve Trakya'da fazla hareketli olmayan akarsuların- zengin bitkili kıyı bölgelerinde yaşar. Kış aylarını daha derince sularda geçirir. Kurtlar, böcekler kabuklular ve böcek-sinek larvalarıyla beslenir. Boyu 15-20, ençok 25 cm. olur. Nisan-Mayıs arası ürettiği yumurtaları bitkilerin arasına bırakır. Besin yönüyle değersizdir, fakat av yemi olarak değerlenir.

GÜMÜŞ HAVUZBALIĞI (Carassius auratus gibelio)

GUMUS-HAVUZL.jpg (6205 bytes) Trakya ve doğu Karadeniz'in yumuşak zeminli, bol bitkili akarsularında yayılış gösteren bir Carrasius türüdür. Büyümesi daha hızlı olup 3-4 yaşında 15-20 cm.'e erişir. Daha büyüklerine de rastlanır. Mayıs-Haziran arası 160-380.000 yumurta döker. Bazı hallerde bu yumurtaları Sazan veya diğer Havuz balıklarının döllediği de olur. Eti yenebilir. Havuz veya akvaryumlarda süs balığı olarak yaşatılır.

GAMBUSYA (Gambusia affims)ügma)

GUMUSL.jpg (3926 bytes) Sıcak ve ılıman denizlerin sahil bölgelerinde sürüler halinde yaşar. En fazla Marmara'da bulunur. Bazı türleri de İznik ve Sapanca Gölleri'nde yaşar. Boyları genelde 10-15 Karadeniz'de 10-13, Akdeniz'de 8-9 cm. olup, her iki denizde şekil farklılıkları gösterir. Nisan-Eylül arasında sahillerin çakıllı ve kumluk bölgelerinde sürüler halinde toplanarak ürerler. Kurtlar, kabuklu ve yumuşakçalarla beslenir. Eti lezzetlidir, taze olarak bol tüketilir. Aynı zamanda büyük balıklara yem yönünden değerlidir.

GÜMÜŞ SAZAN (Hypophtalmichthys molitmc)

GUMUS-SAZANL.jpg (4309 bytes) Diğer Sazan türleri gibi güneydoğu Asya kökenli bir balıktır. Ortalama 100-120 cm. boy ve 20 kg. ağırlığa erişirier. Fido planktonlarla beslenir. 3 yaşında cinsel olgunluğa erişip, 20°-22°C.'de ve üstündeki sularda kg. ağırlığına oranla 140.000 yumurta verir. Yağsız ve lezzetli eti Çin'de değerli bir yiyecektir. Bu nedenle ülkemize de getirtilerek araştırma enstitülerinde yaşam uygulama ve üretme şartları incelenmektedir.