FISHING

TATLI SU BALIKLARI

gh_head_flowers[1].jpeg (3604 bytes) TÜRKİYEDE BULUNAN
TÜM BALIK TÜRLERİ
ANA SAYFA TATLISU BALIKLARI INDEX DENIZ BALIKLARI INDEX

TATLISU LEVREĞÎ (Perca lluviatHîs)

TATLISULEVREGIL.jpg (5551 bytes) Kuzey bölgelerimizdelk, akarsu ve göllerle, bunların denizle ilişkili acısu bölgelerinde yaşar. Boyu 20-35 cm. ençok 50 cm. olabilir. Fazla göç etmeyen, yumuşakçalar, küçük balıklar, ve balık yumurtalarıyla beslenir. 7°-8°C. sularda Mart-Haziran arası üreme yapar. Beyaz ve lezzetli etiyle taze olarak tüketildiği gibi olta avcıları içinde kıymetli bir balıktır.

TATLISU SARDALYASI (Clupeonella abrau muhUsi)

TATLISUSARDALYASIL.jpg (3693 bytes) İlk kez Rusya'nın Abrau gölünde bulunmuş, 1943'de de ülkemizde Ulubat (Apolyont) gölünde rastlanmıştır. İznik gölünde de yaşamaktadır. Boyları 7-8, en-çok 12 cm. olan, sürü halinde dolaşan bir Ringa/Tirsi türüdür. Planktonlar, küçük su hayvanlan ve omurgasızlarla beslenir. 2-3 yaşlannda olgunlaşıp 10-14 C. sularda Haziran-Ekim aylarında yumurtalarını açık suya bırakarak ürer. Bölgesel olarak yenebilen etini Bölgesel olarak tüketilir. Daha ziyade Alabalık yetiştiriciliğinde yem balığı olarak değerlendirilir.

TRAKYA LEVREĞÎ (Gymnocephalus cemua)

TRAKYALEVREGIL.jpg (4649 bytes) Trakyanın Karadeniz sahfflerine dökülen ağır akışlı nehirlerle bunların deniz bağlantılı acısu bölgelerinin kumlu zeminlerinde sürü ile yaşar. Boyları 18-35 cm. olur. Kurtlar, balık yumurtaları, küçük kabuklular ve sinek larvalanyla beslenir. Oburluğu diğer değerli ba-lıkların besinleriyle yumurta ve larvaları için zarar vericidir. Üremelerini Nisan-Mayıs arasında yapar. Eti lezzetlidir. Bol avlanılması doğa için yararlı olur.

TURNA BALIGI (Esox lucius)

TURNAL.jpg (4394 bytes) Karadenize akan nehirlerin berrak ve bol bitkili sularinda ve çesitli göllerimizde yasar. Tatlisu baliklarinin en hareketlisi ve en yirticisidir. Tüm baliklara, hatta yaban ördeklerine saldirir. Kendi yavrulani da yedigi olur. Yasam sartlari elverirse 20-25 yil yasar. Er-kekleri ençok 100, disileri ise 150 cm.'e kadar büyür. 2-3 yasindan itibaren ilkbahar aylarinda yakl. 200.000 yumurta vererek üremeye baslar. Genç ve küçüklerinin (1-3 kg.) eti lezzetlidir. Spor avciliginin en namli baliklarindandir.

YAYIN (Silunıs glanis)

YAYINL.jpg (4869 bytes) Akarsu ve göllerde yaşayan balıkların en büyüğü. Ve aynı zamanda en uzun yaşayanıdır. Ortalama 1-2 m'den 3 m.'ye kadar boy ve 150 kg. ağırlığa erişebilir. 35-40 yıldan 100 yıla kadar da yaşıyabilir. Yavaş akan nehirler, göllerde dipte hareketsiz yatarak yaşar. Etobur bir balıkdır. Su altındaki bütün hayvanları yiyebilir. Mayıs-Haziran arasında gece sessizliğinde yumurta dökerler. Dişileri ağırlığına oranla kg. başına 7000-25.000 yumurta döker. Tatlısu balıkları içinde eti en lezzetli balıklardan biridir. Ekonomik değeri çok yüksektir.

YILAN BALIĞI (Anguilla anguilla)

YILANBALIGI.jpg (3466 bytes) Erkekleri 30-50 cm., d4ileri 45-100 cm. olabilen hem tatlı, hemde tuzlu sularda yayılış gösteren bir balıktır. Doğumu ve 3 yıllık gelişmesinden sonra tatlı sulara girer. 8-20 yıl buralarda kaldıktan sonra tekrar üremek için Atlas Okyanusunda Sargossa denizine yönlenirler. Burada 7°-10°C. Sularda yakl. 1000-3000 m. derinlerde milyonlarca yumurta dökerler. Dönüşü başarabilen yavrular tekrar acısu bölgelerine gelirler. Yırtıcı ve obur bir canhdır. Yumuşakça, kabuklular ve balıklarla beslenir. Etinin lezzeti yanında yetiştirmeye uygunluğu ile ekonomik değeri çok yüksektir.